Open tuindag tijdens Open Monumentendag

Het thema is levend erfgoed. Misschien kijk je daardoor met een andere blik naar onze Hollandse krielen. Dit 'vrolijke' kipje was vroeger op bijna ieder boerenerf te vinden maar is inmiddels een kwetsbaar ras en staat op de lijst van zeldzame huisdierrassen.

Tuin met geschiedenis

Het huis, uit 1904, is een monument en staat aan het dorpsplein, vroeger woonde hier de hoofdonderwijzer. De geschiedenis van de bewoners heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontwerp van de tuin. De nadruk ligt op de historie, met het bouwjaar van het huis als bepalende factor. Een ingetogen ontwerp met weelderige beplanting.

Natuurlijk historisch erfgoed

De tuin is aangeplant met zoveel mogelijk oude plantensoorten en oude fruitrassen. In Engeland noemt men dat heirloom gardening, een goede Nederlandse vertaling is hier niet voor, maar je kan het zien als natuurlijk historisch erfgoed.

Meer leven in je tuin

De tuin is een levende tuin, vol met vlinders, vogels en kleine zoogdieren. Dit ontstaat niet zomaar, door het scheppen van voorwaarden en een uitgekiende selectie planten is een mooi biologisch evenwicht ontstaan. Niet alleen eten de dieren van de tuin, sommige wórden ook gegeten. Gaasvliegen en lieveheersbeestjes doen zich te goed aan een heel leger bladluizen. Door de combinatie van tuinplanten met inheemse planten komen veel insectensoorten in de tuin voor waardoor de biodiversiteit vergroot wordt.

Kids mee

Lopen op de plank over de sloot, kijken bij de kippen, liggen in het gras; alle kinderen houden hiervan. Ook het rennen over de paadjes is favoriet. Neem gerust een kleedje, broodjes of iets lekkers mee, picknicken in het gras is altijd leuk;)

Op de fiets

De tuin ligt aan de knooppuntenroute, dus een mooie fietstocht is niet moeilijk te plannen.

Evenement tijdlijn