Open Monumentendagen en viering 80 jaar vrijheid

Open Monumentendagen én viering 80 jaar Vrijheid

Op 14 en 15 september vinden in het centrum van Grave diverse activiteiten plaats in het kader van de Open Monumentendagen en de herdenking van 80 jaar vrijheid.

De Open Monumentendagen worden jaarlijks in september georganiseerd in verschillende Europese landen. Tijdens dit evenement worden monumenten die normaal niet toegankelijk zijn, gratis opengesteld voor het publiek, vaak voor één of twee dagen. Ook in Grave en omliggende plaatsen zijn veel monumenten te bezichtigen.

Op zaterdag hebben vele winkeliers het thema 80 jaar vrijheid omarmd door hun etalages speciaal te versieren. Bezoekers kunnen zich laten verrassen tijdens een wandeling langs de monumenten die speciaal voor dit evenement geopend zijn.

Bij het Toeristisch Informatiepunt is een overzicht beschikbaar van alle publieke en privémonumenten die te bezoeken zijn. Vanaf dit informatiepunt start op beide dagen om 14:00 uur een stadswandeling door de binnenstad van Grave. Dit historisch stadhuis, waarin het informatiecentrum zich bevindt, diende na de bevrijding op 17 september 1944 als het hoofdkwartier ‘Cider White’ van de geallieerde troepen. Tegenover het stadhuis staat een monumentaal draaiorgel dat vrolijke muziek speelt.

De voormalige Generaal Bonskazerne opent haar deuren alleen op zaterdag en biedt bezoekers een inkijk in de geschiedenis van het militaire complex en de recente restauraties.

Aan het einde van de zaterdagmiddag zal de Graafse zangeres Suzanne Menheere optreden op een tijdelijke kiosk en muziek uit de tijd rondom de Tweede Wereldoorlog ten gehore brengen. Deze kiosk is geplaatst tussen de Hoofdwagt en de Markt.

Op zondag 15 september zijn de monumenten opnieuw toegankelijk voor het publiek. Voor exacte openingstijden kunt u terecht op openmonumentendag.nl. In de ochtend vindt ook de Bridge2Bridge Run plaats, een halve marathon die langs de oevers van de Maas loopt en over twee bruggen voert. Deze bruggen waren in de periode 1940-1944 van groot militair belang. Het sportieve evenement is vooral bedoeld om mensen in het kader van 80 Jaar Bevrijding te inspireren, te laten genieten van vrijheid en verbinding te zoeken met andere lopers.

Op zondag 15 september kunt u bij de Loswal in Grave opstappen op een van de historische legervoertuigen, die ruimte bieden aan zes passagiers. Deze voertuigen rijden een route om een indruk te geven van de omgeving en de monumenten. De rit duurt ongeveer 20 minuten en inschrijven kan ter plekke. Ook vaart er die zondag een extra voetveer vanaf de Loswal, en liggen de historische schepen van Olie en Stoom aangemeerd aan de kade bij de Graafse steiger.

Grave heeft dit jaar de primeur met de komst van een historische postkoets van Van Gend en Loos, die omstreeks 1830 actief was in de stad. Deze postkoets had destijds een vaste stop bij ‘Hotel de Gouden Leeuw’ op de Markt. Dit weekend zal naast de bestuurder ook Gravenaar Ton Diks als conducteur meerijden. Ton is familie van een vroegere conducteur die op postkoetsen werkte.

Later in de ochtend marcheert de re-enactment drumband SMT Liberation uit Hengelo vanaf de John S. Thompsonbrug naar het centrum van Grave. De gehele dag verzorgen zij optredens op verschillende locaties, waaronder tijdens de pauze van het concert van Harmonie Stad Grave. Dit concert vindt om 12:30 uur plaats op de Markt.

Daarnaast zijn de kazematten bij de Graafse brug geopend voor bezichtiging, en het re-enactmentkamp Mars verzorgt meerdere demonstraties per dag.

Kortom, er is veel te zien en te beleven in Grave tijdens de Open Monumentendagen en de herdenking van 80 jaar vrijheid op 14 en 15 september 2024.

Evenement tijdlijn