De Zuiderwaterlinie organiseert een dagje wandelen in Grave

Op zaterdag 28 september is er van 11 tot 17 uur een korte wandeling uitgestippeld langs punten die iets vertellen over de Zuiderwaterlinie en/of 1674. Een startpunt met uitleg vind je bij het Stadsmuseum in de Hampoort aan de Sint-Elisabethstraat. In dat museum is ook een expositie over 1674, het rampjaar voor Grave, te bezoeken. De gildekamer van de ‘Cloveniers’ of ‘Schutterij’ in Grave is ook te bezoeken. Een gildebroeder vertelt aldaar over de geschiedenis van het gilde, hun activiteiten en de gildekamer. In het historisch stadhuis aan de Hoofdwagt kun je het bezoekerscentrum voor de Zuiderwaterlinie bezoeken. Hier krijg je een totaal beeld van die linie en van de ‘Stelling Ravenstein-Grave’, het meest oostelijk deel van deze linie die in het westen eindigt bij Bergen op Zoom. Alles is van 11 tot 17 uur opengesteld.

Om 12 uur vertrekt er een wandeling vanuit de Hampoort van ruim 10 km onder leiding van een gids. Aan deze wandeling kunnen maximaal 20 belangstellenden deelnemen. U dient zich daar vooraf voor aan te melden bij het Toeristisch Informatiepunt Grave (info@gravetoerisme.nl).

1674 het rampjaar voor Grave

In de 12de eeuw bouwden de heren van Cuijk een kasteel aan de monding van de Raam, daar waar de Raam in de Maas uit kwam. Toen kon men nog niet bevroeden dat Grave, als vestingstad zó vaak veroverd en belegerd zou worden, wel zeven keer. Een klein wonder dat er nog zoveel moois van over is. Na iedere oorlog krabbelde Grave weer op. In 1674, dit jaar 350 jaar geleden, was dat een erg grote klus. De ‘Hollandse Staaten der Zeven Provinciën’ heroverden de stad op de Fransen. Zonder slag of stoot werd in 1672 deze stad, die toen ook al in de handen was van de ‘Staatsen’ ingenomen door de Fransen. Maar de herovering in 1674 legde bijna de gehele stad in puin en as. Ook van de Elisabethkerk bleef minder dan de helft over en ook het kasteel was volledig verwoest. Het heeft zeker tientallen jaren geduurd voordat de stad een beetje hersteld was.

Evenement tijdlijn