Grave heeft een rijk oorlogsverleden waarvan je de sporen nog duidelijk kunt zien. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Defensiekanaal, dat als onderdeel van de Peel-Raamstelling werd aangelegd.
Peel-Raamstelling
Het defensiekanaal werd in 1939 langs de Peel gegraven als onderdeel van de verdedigingslinie. Er werden kazematten, mijnenvelden en prikkeldraadversperringen aangebracht.
De Peel-Raamstelling liep vanaf de Maas bij Grave, langs het riviertje de Raam, tot aan de Belgische grens bij Weert en was 80 km lang. Oorspronkelijk telde deze verdedigingslinie in totaal 331 kazematten, in 3 varianten. De Peel-Raamstelling is ook opgenomen op de Rijksmonumentenlijst. In de Gemeente Grave zijn nog 19 van de oorspronkelijk 26 kazematten aanwezig.
De reden dat de Peel-Raamstelling nog zo goed zichtbaar is ligt aan het feit dat deze in mei 1940 vrijwel ongeschonden in handen van de Duitsers is gevallen. De Duitsers konden via België om de stelling heen trekken en deze vervolgens eenvoudig via de achterzijde onschadelijk maken.
Market Garden
In september 1944 vond Operatie Market Garden plaats, een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. De Britse Veldmaarschalk Montgomery had als doel om de bruggen over de Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Generaal Gavin, 82e AB, bedacht de tactiek om bruggen van 2 kanten aan te vallen en zo ongeschonden in handen te krijgen.
Op 17 september 1944 werden de Graafse brugkazematten en daarmee de verkeersbrug over de Maas veroverd door 15 man onder leiding van luitenant John Samuel Thompson. Vlak daarna werd de brug in Nijmegen veroverd vanuit de richting Groesbeek.
Graafs KazemattenMuseum
Reeds in de loop van de Tweede Wereldoorlog nam het belang van kazematten sterk af als gevolg van de overheersende rol die vliegtuigen kregen bij de oorlogsvoering.
Het Graafs KazemattenMuseum is een initiatief van Stichting "Graeft Voort" en een onderdeel van het Stadsmuseum Grave. In het Graafs KazemattenMuseum wordt een beeld gegeven van de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Grave.
Het museum is gehuisvest in de twee brug of rivierkazematten die aan de Graafse zijde van de Maasbrug zijn gelegen: Kazemat Noord in het open veld-— en Kazemat Zuid - pal aan de provinciale weg.
In Kazemat Noord wordt een beeld gegeven van de situatie op 10 mei 1940 en wat er tijdens de mobilisatie en bezetting in Grave gebeurde.
In Kazemat Zuid wordt de bevrijding van Grave op 17 september 1944 toegelicht.
Toen kwamen er honderden parachutisten van het 82e Airborne Divisie de brug innemen en later Grave en omgeving bevrijden.
Een speciale fotolijst is gewijd aan de Amerikaans militair Curtis Morris, Louisiana. Hij verloor die dag, op 23-jarige leeftijd, zijn leven doordat tijdens de parachutesprong in Velp zijn parachute niet goed open ging.
Zie ook de folder : Waar het landschap een verhaal vertelt
Of de website www.graafskazemattenmuseum.nl